Beam me up Scotty!

THE NEXT GENERATION

Ik kijk graag naar de wereld vanuit een ruimteschip en vraag mij dan af wat ik daadwerkelijk zie.

De coronacrisis houdt ons nu meer dan een jaar in de greep en ik zie dat de wereld (de mensheid) verwoede pogingen doet om het virus te bestrijden. Meerdere landen zitten nog steeds in een Lock down en hebben strenge maatregelen die het sociale leven ontwrichten. Ik zie veel samenhorigheid en gedeelde menselijkheid. We zitten met z’n allen in hetzelfde schuitje.

Ik zie de mensheid worstelen met een realiteit die iedere dag weer verandert. Ik zie lijden. Ik zie weerstand, opstand, geweld en steeds meer tegenstellingen ontstaan. We willen geen afscheid nemen van het “oude normaal”, sociaal niet en economisch niet. We klampen krampachtig vast aan dat wat was. De realiteit is te weerbarstig en te confronterend. We durven niet te kijken naar de realiteit.

Misschien winnen we deze keer de strijd tegen het virus, en misschien ook de volgende keer. Maar lossen we onze problemen mee op? Als we goed kijken zien we de echte oorzaken en realiteit. We zien; overmatige consumptie van vlees en ander voedsel;  de longen van de aarde verdwijnen; dat we de aarde plunderen en dat we alleen maar streven naar bezittingen en geld. We zien dat marketeers en social media ons leven steeds meer bepalen. We zien meer eenzaamheid en de behoefte naar innerlijke rust.

Al jaren ben ik fan van de filosofie van Gene Roddenberry, de bedenker van Star Trek. Onlangs ben ik begonnen om ‘The Next Generation” opnieuw te bekijken en was verrast door de actualiteit van de serie. In TNG kijkt de bemanning regelmatig terug op de mensheid van toen. Zo begrijpen ze niets van het streven naar geld en bezittingen. In de samenleving van Star Trek staat het ontwikkelen van de mensheid centraal. Er is respect  voor alles dat leeft, er is geen geld en er wordt samengewerkt. Alles met één doel; ontdekken en ontwikkelen om de mensheid naar een hoger plan te tillen.

Vanuit mijn ruimteschip zie ik dus ook hoop. Wanneer we bereid zijn ons volledig over te geven aan de realiteit zijn we als mensheid tot veel in staat. Een wereld waar we voor elkaar zorgen en waar we ook zorgvuldig omgaan met moeder aarde. We noemen haar niet voor niets moeder. Ze zorgt voor ons. Misschien moeten we ook wat beter voor haar zorgen.

Een Star Trek samenleving een fictie? Vroeger werd er gelachen om de technologie van Star Trek want dat kon toch niet. Een sprekende computer, deuren die vanzelf open gingen! Om te gieren want dat kon niet. Ik nodig je uit om je te verdiepen in de filosofie van Star Trek. Daar vinden we misschien wel de oplossingen voor de problemen van nu.

Hou vol en geef je volledig over aan de realiteit. Krampachtig vasthouden kost veel energie. Overgave geeft rust.

Beam me up Scotty and engage!!
Mindfulness en moed

Mindfulness en Moed!

Meestal na de tweede of derde sessie van de 8-weekse MBSR training ontdekken de deelnemers dat de training over henzelf gaat. En dat kan nog wel eens confronterend zijn.

Verwachtingspatroon van Mindfulness

Vaak is het verwachtingspatroon, als ik start met een nieuwe groep, dat ik ze een “kunstje” ga leren hoe mindfulness stress en burn-out kan bestrijden. Niets is minder waar. Waar ik in de training gebruik van maak is het zelflerend vermogen. Iedereen is in staat, en heeft de kwaliteiten om zichzelf aan te leren hoe je milder en vriendelijker voor jezelf kunt zijn. Om dit leren is het wel nodig eerst in te zien dat je misschien niet altijd zo aardig, of zelfs heel streng voor jezelf kunt zijn. Wanneer je meer bewust bent hoe je zelf intern en automatisch communiceert ben je in staat deze interne dialoog wat zachter en milder te maken, en dat kost wat tijd.

Onze strenge interne dialogen zijn vaak zo krachtig en hardnekkig dat het wat tijd kost om hier andere dialogen tegenover te zetten. Dialoog die wat milder en vriendelijker zijn. Heb je deze stap gemaakt dan volgt er een wereld van meer innerlijke rust en lichamelijke ontspanning.

Innerlijke rust helpt tegen stress en burn-out klachten

De confrontatie met je eigen strenge interne dialogen kan in het begin nog wel eens wat onrust veroorzaken. Je kunt er uiteraard voor wegvluchten maar ik nodig mijn deelnemers uit om ze als een “krijger” tegemoet te treden. Er is de moed van een krijger nodig om naar je eigen automatische patronen en interne dialogen te kijken. Kun je als een krijger die moed opbrengen dan heb je de weg gevonden naar meer rust en ontspanning. En het is juist die Innerlijke rust en ontspanning die helpt bij stress, burn-out klachten en ook chronische pijnen.

In mijn Mindfulness & Compassie trainingen begeleid ik je op deze weg op een veilige en gelijkmoedige wijze. Je kunt in mijn training niets verkeerd doen. Je hoeft zelfs niet je best te doen of te streven. Het enige dat ik aan je vraag is om een afspraak met jezelf te maken om deze training te doen, dat je een commitment met jezelf maakt. En daar is soms wat moed voor nodig!

 

Raymond Wiggers | eigenaar en geaccrediteerd trainer
Sesara Mindfulness & Compassie trainingen
Individuele , groeps- en intercompany trainingen

blue monday

Happy Blue Monday!

Blauwe Maandag

Blue Monday is bedacht door marketeers uit de vakantiebranche. Er is een leuke formule bedacht hoe je de meest depressieve dag van het jaar kunt bepalen die feitelijk nergens op slaat. Men dacht destijds dat het éénmalig zou maar inmiddels is deze dag helemaal ingeburgerd.

We hebben allemaal onze mindere dagen. We voelen ons dat niet fit, hebben onprettige gedachten en zouden het liefst de hele dag op de bank hangen om daar weg te kwijnen in onze misère. Daar is op zich helemaal niets mis mee zolang het maar geen structureel karakter krijgt. Het probleem is dat de indruk is ontstaan dat we altijd vrolijk moeten zijn. Dat wordt op allerlei manieren ons letterlijk wijsgemaakt. Je moet altijd lachen, blij zijn en vooral heel actief zijn. Dit wordt ons zo ingeprent dat we het onszelf zelfs zijn gaan wijsmaken. Krampachtig proberen we de onprettige momenten dan ook weg te drukken.

Mindfulness training blue Monday

In mijn mindfulness-trainingen vertel ik mijn deelnemers altijd dat ik slecht nieuws heb. Er zijn helaas ook onprettige momenten in het leven en vroeger of later krijg je daar mee te maken. Gelukkig zijn er ook prettige momenten, dat is het goede nieuws. Het wordt ons echter zo ingeprent dat het leven vooral leuk moet zijn dat we steeds meer moeite hebben de onprettige momenten te accepteren. Het is daarom van cruciaal belang dat we met alle momenten (prettig, onprettig en neutraal) leren te leven. Daar gaat de MBSR Mindfulness training dan ook over.

Leren leven met alles wat er is, is niet altijd even makkelijk. Het gaat er ook om dat je leert leven met zijn je eigen tekortkomingen en je neuroses. Die hebben we nu eenmaal allemaal. Het gebeurt vaak dat er emoties los komen in de zelf compassie meditaties die ik tijdens de training geef. Deze reactie laat zien hoe moeilijk we het zijn gaan vinden met onszelf te leven. Ons is geleerd harder te werken, beter je best te doen omdat het nooit goed genoeg is.

Natuurlijk is het goed om je kwaliteiten zoveel mogelijk te benutten en te onderzoeken waar je grenzen liggen. Er is echter een moment dat het goed genoeg is en dat je accepteert wie je bent, wat je bent en hoe je bent. Vooral dat je goed genoeg bent. In dit onderzoek zul je onprettige momenten gaan tegenkomen. Wellicht komen deze op een maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag of misschien wel op zondag. Het maakt niet uit op welke dag ze komen want op iedere dag van de week ben je ook goed genoeg. Niet vergeten……vooral niet op Blue Monday!

Happy Blue Monday!

Mindfulness voor rust in je hoofd

Mindfulness voor meer rust in je hoofd

Iedereen zou Mindfulness moeten doen zei de huisarts

Een huisarts zei ooit tegen mij; iedereen zou de mindfulness training moeten doen. Als de patiënten leren hoe ze zich kunnen ontspannen dan zou de wachtkamer veel leger zijn. Dit geeft wel aan hoe goed een mindfulness training voor je is.

Regelmatig hou ik proeflessen om mensen kennis te laten maken me de mindfulness training. Vaak zijn ze bang dat de training te zweverig is of dat het misschien niet iets voor ze is. Ook komt het voor dat mensen soms bang zijn om de confrontatie met zichzelf aan te gaan.

Waarom werk de 8-weekse training?

De reden dat de 8-weekse MBSR (Mindful Bases Stress Reduction) programma zo effectief is, is omdat deze laagdrempelig en voor iedereen te doen is. Alleen mensen die last hebben van zware ADHD adviseer ik een aangepast traject te volgen. Verder kan iedereen de training doen. De training wordt gegeven in een veilige omgeving waar je niets fout kunt doen. Het gaat om jou en jouw ervaring. Geen ervaring is verkeerd.

Waar gaat de training over?

Voor mij is het een training over tolerantie, geduld en compassie met jezelf. Je leert je eigen automatische patronen herkennen waardoor je vaak onbewust onrust in je hoofd van krijgt. Deze patronen kunnen jaren geleden zijn ontstaan en zo gewoon zijn dat je niet eens meer merkt dat daar de oorzaak van je stress ligt. Met meditatie oefeningen, gemakkelijke yoga bewegingen en ook door het uitwisselen van ervaringen leer je deze patronen te herkennen en te veranderen. Je kunt in de training helemaal jezelf zijn. Wil je niet praten, praat je niet. Niets is verkeerd.

Het resultaat na de training

Aan het einde van de training ervaren deelnemers meer rust in het hoofd en zijn ze vriendelijker voor zichzelf geworden. Sommige slapen en voelen zich beter. Ze hebben geleerd dat ze in staat zijn de stress die ze ervaren te managen. Fantastisch toch!

Vergoeding door zorgverzekeraar mogelijk

Wil jij ook leren je hoe je meer rust in je hoofd kunt krijgen? Meld je dan aan voor de eerstvolgende groepstrainingen. Misschien heb je zelfs een aanvullende verzekering en zit daar ook een budget voor de mindfulness training in. Dat is dan mooi want ik ben categorie 1 trainer waardoor de zorgverzekeraar de training dan vergoed.

Op maandag 10 en donderdag 20 september start ik weer met de groepstrainingen. Wees er op tijd bij want ik werk met kleine groepen. Vol = Vol. Voor maandag 10 september zijn er nog maar drie plekken.

Met hartelijke groet,

Raymond Wiggers

Zomer! Eindelijk rust.

ZOMER! Eindelijk rust!

Nog een paar weken dan beginnen de zomervakanties. Eindelijk! Even geen verplichtingen, geen gedoe, geen baas, geen was, geen afspraken, geen e-mails (tenminste ?) etc.

Het hele jaar werken we keihard om een paar weken per jaar uit te kunnen rusten. We gaan vaak uitgeblust op vakantie en moeten zelfs eerst een paar dagen aan de rust wennen voordat we echt kunnen genieten. Misschien is dit toch wel een beetje vreemd en doen we onszelf het hele jaar tekort.

Altijd ontspannen

Zou het niet fijn zijn om iedere dag meer ontspannen door het leven te gaan? Zou het niet fijn dat je iedere dag wat milder en vriendelijker voor jezelf zou zijn dan alleen maar die twee of drie weken per jaar? En….zou het voor je omgeving ook niet prettiger zijn als jij wat meer ontspannen bent? Ik denk het wel en eigenlijk weet ik het wel zeker.

Nieuwe trainingen in augustus

Ik zou je willen uitnodigen om de komende zomer eens bij jezelf te onderzoeken of het goed voor jou zou zijn om wat minder gestrest door het leven te gaan. Als dit zo is dan kan ik vanaf augustus weer helpen. Dan start ik met mijn nieuwe groepstrainingen. Individueel kan ook. Bel mij dan even op.

Ik kan je één ding garanderen. Mijn mindfulness training is één van de beste investering in jezelf. Mijn docente ben ik dan ook eeuwig dankbaar.

Kijk op mijn website sesara.nl voor de data’s van de nieuwe groepstrainingen. 18 en 20 augustus zijn er ook proeflessen.

Geniet van de zomer en ik zie je in augustus.

Met een zomerse groet,
Raymond

Goud! Overwin je eigen grenzen

Met veel bewondering heb ik de afgelopen dagen gekeken naar onze Nederlandse sporters. Het toernooi is nog niet voorbij maar de eerste gouden medailles zijn al binnen. Prachtig om soms de totale ontlading te zien. Ook de sporters die het net niet gehaald hebben laten een kwaliteit zien hoe je om kunt gaan met tegenslagen. Uiteraard is er eerst het balen en de zelfreflectie. Daarna volgt ook het besef dat het een moment is geweest en dat ze er alles aan hebben gedaan. Het geeft ze zelfs de motivatie om weer door te gaan.

Trainen

Wat alle sporters gemeen hebben is dat ze heel hard hebben moeten trainen om dit niveau te bereiken. Jarenlang trainen, afzien, vallen, opstaan, weer afzien en toch weer op staan. De ontlading van bijvoorbeeld Ireen Wüst was dan ook heel begrijpelijk. Velen hadden haar misschien al afgeschreven maar haar innerlijke motivatie en kracht heeft haar toch weer een gouden medaille opgeleverd. Gefeliciteerd!

Meditatie

Deelnemers aan de 8-weekse mindfulness training in Arnhem hebben vaak dezelfde innerlijke kracht en motivatie nodig. De training is soms afzien, vallen om daarna weer op te staan. Er  is een zekere innerlijke motivatie en kracht nodig om de mindfulness training aan te gaan. Soms kom je je eigen grenzen tegen en dat kan wel eens lastig zijn. De training is ook het begin van een langer traject. In 8 weken is het nog niet voorbij. Ik kan je echter beloven dat ook jij uiteindelijk “goud” kunt halen als je door weet te zetten. Hou je vol dan is er uiteindelijk die totale innerlijke rust en vrede.

Simpel

Nu lijkt het alsof mijn Mindfulness trainingen en meditatie sessies heel moeilijk zijn. Dat zijn ze echter niet. Mijn trainingen en meditatiesessies zijn eigenlijk heel simpel. Ze gaan over vriendelijkheid, tolerantie, geduld en compassie. Deze kwaliteiten bezit iedereen en ik laat je zien hoe je ze ook voor jezelf kunt gebruiken. Geloof mij, dat gedeelte blijkt soms best moeilijk te zijn.

ontmasker jezelf met mindfulness

Jezelf ontmaskeren

Mindfulness een training over jezelf

Wanneer je bij mij een Mindfulness training volgt ontdek je binnen twee of drie lessen dat de training over jezelf gaat. In de training nodig ik je uit om, in een veilige omgeving, jezelf op een vriendelijke en zorgzame wijze te onderzoeken. Je onderzoekt je eigen automatische patronen (die we allemaal hebben) en de kans is groot dat je ook wordt geconfronteerd met je eigen neurotische trekjes. Dat is niet altijd even prettig maar voor het proces wel noodzakelijk. In feite ga je een proces van ontmaskering met jezelf aan. Ik vertel mijn deelnemers altijd dat daar veel moed voor nodig is.

Verslaving aan social media

Vandaag hoorde ik op Radio 1 een item dat ging over verslaafd zijn aan social media. We kennen ze allemaal wel. Mensen die de hele dag op hun telefoon kijken en geen bericht willen of kunnen missen. De telefoon lijkt vergroeid met de hand. Toen ik laatst op een middelbare school mindfulness colleges gaf vertelde de kinderen dat ze soms wel 100 berichten op een dag kregen en dat ze deze allemaal lazen. Stel je voor je dat je wat mist.

De journalist vroeg een aantal mensen op straat of zij mensen kenden die verslaafd zijn aan social media. En inderdaad, iedereen die hij sprak kende wel iemand die alleen de aandacht alleen maar bij de telefoon heeft. Er was feitelijke geen goed gesprek met deze mensen mogelijk. Ook kenden zij meer dan voldoende mensen die een afkick programma zouden moeten volgen. Ze moesten er zelfs om lachen toen ze het over deze mensen hadden. Ja, we kennen ze inderdaad allemaal wel.

Kijken naar jezelf

Opvallend genoeg was er geen één bij die eerlijk bekende verslaafd te zijn aan de telefoon. Iedereen kende vooral andere mensen die verslaafd zijn, maar zijzelf in geen geval. Nee, zij hadden er geen last van. Een paar uitspraken; “Nee hoor, als ik een geluidje hoor van een inkomend bericht dan heb ik niet de neiging om meteen te kijken. Hoogstens dat ik een beetje nieuwsgierig ben geworden”. Een andere; “Nee, als we gaan eten dan gaat de telefoon weg. Aan tafel is een telefoon verboden”. Weer een ander; “Nee, de telefoon gaat niet mee de slaapkamer in”.

Ik zit wel eens in een restaurant en zie dan mensen met elkaar eten en tegelijkertijd met hun telefoon bezig zijn. Echter, als ik af moet gaan op de mensen op de radio ben ik getuige geweest van een zeldzaam verschijnsel. Immers, zij konden het niet zijn geweest. Toevallig kom ik iedere keer in die restaurants waar ook toevallig een bijeenkomst van verslaafden aan social media is.  Luisterend naar de radio begon mij af te vragen of ik de enige zou zijn die binnen een paar seconden op zijn telefoon kijkt als er een bericht binnenkomt, ook als ik soms aan het eten ben. Moet er dan alleen voor mij een afkick programma worden samengesteld? Zo te horen heeft niemand er last van, ben ik de enige…soms….misschien.

Ontmaskeren

Wanneer je last hebt van spanningen, stress, sterke neigingen of heftige emoties is de eerste stap te onderzoeken hoe dit ontstaat, waarom je zo (sterk) reageert. Dat betekent ook dat je eerlijk tegen jezelf moet kunnen en durven te zijn. Dat je de moed hebt om je eigen neurotische trekjes te kunnen aanschouwen en te benoemen. Dat je feitelijk in staat bent om jezelf te ontmaskeren. Dat is zeker niet makkelijk maar alleen dan open je de deuren voor ontspanning. Al mijn deelnemers hebben vaak een punt bereikt dat er een urgentie is om dit proces aan te gaan. Het zijn hele moedige mensen die ik ontmoet in mijn trainingen.

de kunst van geluk

De kunst van geluk

Wat maakt geluk?

Er worden veel boeken geschreven over hoe je gelukkig zou kunnen worden. We lezen deze boeken omdat we ergens het sterke gevoel hebben dat we het iets missen in ons leven dat ons gelukkiger zou maken. De cruciale vraag is wat missen we dan? Wat willen we zo graag hebben dat ons gelukkiger maakt?

Wat missen we?

Misschien zouden we ons af moeten vragen “missen we wel wat?”. Natuurlijk zijn er momenten in ons leven dat we ons minder gelukkig voelen, misschien zelfs depressief. Deze ongelukkige momenten overschaduwen als het ware de prettige momenten in ons leven. In mijn praktijk als mindfulness & compassie trainer zie ik dat er heel veel aandacht wordt gevestigd op de momenten dat het niet zo goed met ons gaat. Dat is jammer want we missen daardoor zoveel mooie momenten die er ook zijn.

Workshop “de kunst van geluk”

We willen allemaal meer geluk. Geluk is echter niet zo vanzelfsprekend en makkelijk te verkrijgen. We kunnen wel leren om te gaan met tegenslagen in ons leven waardoor er meer innerlijke rust ontstaat. Dat vergt feitelijk maar kleine aanpassingen in onze manier van denken.

In April ga ik de workshop “de kunst van het geluk” geven. In deze workshop neem ik je in een middag mee naar “een gebouw met deuren”. In een middag wandelen we door dit denkbeeldig gebouw en openen we samen deze deuren en kijken we wat er achter iedere deur zit. Het kan best zijn dat er ook al open deuren zijn! We doen praktische oefeningen , we praten samen en misschien ontdekken we wel de heilige graal achter één van deze deuren. Aan de hand van concrete voorbeelden geef ik je tips hoe je een gelukkiger leven kunt leiden.

Wil je al meer weten over deze workshop neem dan contact met mij op.

Leven met sombere buien of depressiviteit?

Aandacht voor depressiviteit

Er is steeds meer aandacht voor depressiviteit en dat is prima. Toch schuurt er iets bij mij als (weer) een bekende Nederlander enthousiast over zijn of haar periode van depressiviteit of burn-out praat.

Ik denk dat iedereen wel eens een moeilijke periode in het leven heeft gehad en zich dan een tijd somberder voelt. Misschien hoort dat ook wel bij het leven. Het wordt pas problematisch als deze somberheid hardnekkig en solide wordt, en niet meer dreigt weg te gaan. Ik gun echt iedereen zijn “moment of fame” maar heb te doen met de mensen die hun hele leven moeten leren leven met depressiviteit

Deze mensen leven vaak in anonimiteit en eenzaamheid. Voor hen is het leven lijden geworden. Deze mensen zou ik wat meer willen horen. Hoe leven zij met hun depressiviteit? Wat zouden zij nodig hebben om hun lijden te verlichten. Daar ben ik in geïnteresseerd. Toen ik laatst naar een aflevering van “Frozen Planet” zat te kijken moest ik daar gek genoeg aan denken.

De Zuidpool

De Zuidpool is één van de gevaarlijkste en vijandigste gebieden voor de mens. Met een temperatuur van gemiddeld minus 45 graden is het voor de mens vrijwel onmogelijk om daar een normaal leven op te bouwen. Er groeit niets en ruim vijf maanden per maand is er geen zon.

In de winter stormt het er hevig waardoor leven op de Zuidpool voor de mens lange tijd ondenkbaar was. En toch, met veel pijn en moeite, betrad de mens in 1911 de Zuidpool.  De mens heeft zich weten aan te passen aan de intens koude en barre omstandigheden. Om op de Zuidpool te overleven hebben ze aangepaste kleding en bouwen ze warme verblijven waarin het prettig vertoeven is.

Dat neemt echter niet weg dat de omstandigheden onveranderd blijven. De mensen die er wonen zitten daarom grotendeels opgesloten in hun verblijven. Het vraagt discipline, doorzettingsvermogen, inlevingsvermogen, samenwerking en compassie om in de barre omstandigheden te overleven.

De innerlijke storm overleven

De Zuidpool deed mij denken aan mensen met chronische depressiviteit. Ook zij zitten opgesloten in hun verblijf (het lichaam). Innerlijk stormt het er altijd en het is voor hun een kille en nare plek waar de zon niet vaak schijnt. Er groeit ook niets vruchtbaars en ze worden er zeker niet blij van. Als ze geen maatregelen treffen kan het er zelfs dodelijk zijn.

Het heeft dus veel kenmerken van de Zuidpool. Het is een onbegaanbaar, gevaarlijk en ook dodelijk gebied waar een normaal leven vrijwel onmogelijk lijkt. En toch lukt het veel mensen met depressiviteit te overleven en een verblijf te bouwen waar ze toch kunnen vertoeven. Dat vraagt dezelfde kwaliteiten en vooral ook heel veel moed.

Heel veel mensen met chronische depressiviteit hebben zich toch weten aan te passen aan de barre omstandigheden waarin zij dagelijks leven en voor diegene die niet in staat zijn om op eigen kracht een verblijf te bouwen is in Nederland gelukkig heel veel goede hulp. Maatschappelijk werkers, huisartsen, therapeuten, familie, vrienden en ook steeds vaker vindt men de weg naar een mindfulness trainer.

Mindfulness bij depressiviteit

Laat ik helder zijn over Mindfulness (of meditatie) bij depressiviteit. Onderzoek wijst uit dat het beoefenen van mindfulness bij depressieve klachten absoluut helpt. Het verkleint zelfs de kans op recidive. Het is echter geen pilletje tegen depressiviteit. Het is ook geen garantie dat de depressiviteit volledig verdwijnt. Deze blijft vaak ergens toch latent aanwezig.

Mindfulness helpt om te leren leven met depressieve klachten waardoor ze dragelijker worden. Het helpt je beter te functioneren. Mindfulness helpt bijvoorbeeld om in te zien dat gedachten geen feiten zijn en het vergroot de zelfcompassie.

De combinatie van deze twee is wat mij betreft de kracht van mindfulness. Voor mijzelf waren deze twee ook redenen om met mindfulness/meditatie te beginnen. Uit ervaring kan ik zeggen dat het helpt.

Hoe ben ik hier terecht gekomen?

Bewust of onbewust

Een poosje geleden schreef ik over een sessie in mijn 8-weekse mindfulness training. Deze sessie gaat over hoe je een plek kiest om er te zijn. Hoe je als het ware door het leven wandelt. Wandel je bewust of onbewust? Iedere dag maken we keuzes. Soms bewust maar vaak onbewust. We maken dan keuzes op de automatische piloot. Automatisch zoeken we de prettige plekken op maar ontdekken dat we ook vaak op onprettige plekken terecht komen. En we doen nog wel zo ons best de juiste keuzes te maken! Interessant is hoe je op dat moment dan reageert. Ben je in staat ook op onprettige plekken te vertoeven of maak je dat je wegkomt.  Reageer je bewust of onbewust?

Stilte

Ieder jaar ga ik de eerste week van het nieuwe jaar in een stilteretraite. Dan zit ik een paar dagen in een container van stilte. De eerste sessies ben ik mij bewust van het feit dat ik daar zit. Dan stel ik mij de vraag;  hoe ben ik hier terecht gekomen, op deze plek, op dit moment in mijn leven? Soms zijn er dan beelden, soms woorden en soms is er alleen de stilte. Ik kijk wat er gebeurt en laat alles er zijn. In de stilte komen de antwoorden vanzelf.

Een onprettige plek

De afgelopen jaren heb ik keuzes moeten maken. Keuzes die soms vergaande consequenties hadden voor mijn privé en zakelijk leven. Dat waren momenten waarbij ik ook soms dacht; hoe ben ik hier in verzeild geraakt. Welke keuzes heb ik gemaakt dat ik hier nu op deze onprettige plek ben. Keuzes maak ik in het moment en hoop dat het de juiste keuzes zijn. Ook maak ik onbewust keuzes. Dan reageer ik automatisch door bijvoorbeeld te vluchten, te bevriezen of te vechten.

Dit jaar bijvoorbeeld had ik een keuze gemaakt in een zakelijk samenwerkingsverband. Achteraf werd ik mij ervan bewust dat ik niet had geluisterd naar mijn gevoel en lijf. Beiden hadden duidelijk de signalen afgegeven; dit is niet oké. Op dat moment heb ik echter de signalen genegeerd en mijzelf ervan overtuigd dat het zakelijk een goed idee was. En zeker in het begin leek dat zo te zijn. Al snel ging het echter over het optimaliseren van het verdienmodel van mijn zakenpartner. Ik voelde mij steeds meer een franchise ondernemer van Bakker Bart. Na circa twee maanden was ik een ervaring rijker en een illusie armer. De harde zakelijke realiteit ook in de mindfulness wereld had ik niet verwacht.

Urgentie tot bevrijding

Er zijn een paar momenten in mijn leven geweest dat ik een sterke urgentie tot bevrijding voelde. Ik voel mij dan gevangen. Ook dit was zo’n moment. Ik moest hier weg. En als een olifant in een porseleinkast heb ik mijzelf toen bevrijd. Spijt van mijn keuzes heb ik niet. Ik denk vaak terug aan een tekst van één mijn leraren; “soms doe je het goed, en soms doe je het fout, je doet het echter goed genoeg. Jij bent goed genoeg”. Ik accepteer dat ik keuzes heb gemaakt die mij naar deze onprettige plek in mijn leven hebben gebracht, en dat dit ook prima is. Ik verblijf daar dan een tijdje en onderzoek welke keuzes er nu nodig zijn om weer op een prettige plek terecht te komen. Daarbij luister ik nu meer naar mijn lijf en gevoel. Voor nu betekent het dat ik op eigen kracht verder ga, zonder een samenwerkingsverband. Dat voelt spannend maar ook bevrijdend.

Stel jezelf eens de vraag hoe jij op dit moment in je leven terecht bent gekomen en probeer dat te doen zonder er over te oordelen of er een mening over te hebben. Zolang je keuzes maakt met compassie voor jezelf en voor anderen is het prima. Meer dan je best doen kun je niet en dat is goed genoeg. Jij bent goed genoeg!

Fijne feestdagen en warme groet,

Raymond