Mindfulness is vriendelijk zijn voor je geest

Wat is mindfulness

Mindfulness is ‘het bewust aandacht geven aan het moment, zonder hierover te oordelen’. Iedereen heeft het vermogen opmerkzaam te zijn van zijn of haar gedachten, gevoelens, lichamelijke sensaties en de fysieke omgeving en deze te aanvaarden, zonder te oordelen en het in te delen in goed of fout. Daarmee leer je jezelf om (negatieve) gedachten en gevoelens te beschouwen als voorbijgaande gebeurtenissen in plaats van feiten. Je leert jezelf om er afstand van te nemen en niet direct te reageren. We verzanden vaak in onze gedachten wat piekeren veroorzaakt. En als we teveel piekeren slapen we vervolgens weer slecht.

Je aandacht trainen

Door je aandacht te trainen leer je om de pauzeknop bij jezelf in te drukken. Door de pauzeknop in te drukken ben je in staat de situatie anders te beoordelen en niet meteen te reageren. Daarnaast leer je om je gedachten te aanschouwen in plaats van er in mee te gaan. We reageren meestal vanuit ons oude reptielen brein. Deze is ontwikkeld om ons te beschermen. Ons nieuwe brein stelt ons in staat bewuster en met meer aandacht te reageren. Stoppen, opmerken en ontspannen is de weg naar minder stress en spanningen. Stress in het leven is er nu eenmaal.Je kunt wel leren er anders op te reageren.

Onderzoek wijst uit dat mindfulness- of aandachtsoefeningen effectief zijn om stress en burn-out klachten te verminderen.
De training wordt erkend door huisartsen, therapeuten en zorgverzekeraars, en is daarom vaak opgenomen in de aanvullende verzekering. Controleer dit via zorgwijzer.nl

Sesara geeft trainingen aan zowel particulieren als bedrijven. Desgewenst incompany. Sesara voldoet aan de kwaliteitseisen van de zorgverzekeraars en is lid van de beroepsvereniging VMBN. Sesara is ook gespecialiseerd in compassie trainingen en is opgenomen in het register voor compassietrainers.

Je aandacht trainen om bewuster te leven, verbetert je leven en zorg voor meer rust.