Happy Blue Monday!

blue monday

Blauwe Maandag

Blue Monday is bedacht door marketeers uit de vakantiebranche. Er is een leuke formule bedacht hoe je de meest depressieve dag van het jaar kunt bepalen die feitelijk nergens op slaat. Men dacht destijds dat het éénmalig zou maar inmiddels is deze dag helemaal ingeburgerd.

We hebben allemaal onze mindere dagen. We voelen ons dat niet fit, hebben onprettige gedachten en zouden het liefst de hele dag op de bank hangen om daar weg te kwijnen in onze misère. Daar is op zich helemaal niets mis mee zolang het maar geen structureel karakter krijgt. Het probleem is dat de indruk is ontstaan dat we altijd vrolijk moeten zijn. Dat wordt op allerlei manieren ons letterlijk wijsgemaakt. Je moet altijd lachen, blij zijn en vooral heel actief zijn. Dit wordt ons zo ingeprent dat we het onszelf zelfs zijn gaan wijsmaken. Krampachtig proberen we de onprettige momenten dan ook weg te drukken.

Mindfulness training blue Monday

In mijn mindfulness-trainingen vertel ik mijn deelnemers altijd dat ik slecht nieuws heb. Er zijn helaas ook onprettige momenten in het leven en vroeger of later krijg je daar mee te maken. Gelukkig zijn er ook prettige momenten, dat is het goede nieuws. Het wordt ons echter zo ingeprent dat het leven vooral leuk moet zijn dat we steeds meer moeite hebben de onprettige momenten te accepteren. Het is daarom van cruciaal belang dat we met alle momenten (prettig, onprettig en neutraal) leren te leven. Daar gaat de MBSR Mindfulness training dan ook over.

Leren leven met alles wat er is, is niet altijd even makkelijk. Het gaat er ook om dat je leert leven met zijn je eigen tekortkomingen en je neuroses. Die hebben we nu eenmaal allemaal. Het gebeurt vaak dat er emoties los komen in de zelf compassie meditaties die ik tijdens de training geef. Deze reactie laat zien hoe moeilijk we het zijn gaan vinden met onszelf te leven. Ons is geleerd harder te werken, beter je best te doen omdat het nooit goed genoeg is.

Natuurlijk is het goed om je kwaliteiten zoveel mogelijk te benutten en te onderzoeken waar je grenzen liggen. Er is echter een moment dat het goed genoeg is en dat je accepteert wie je bent, wat je bent en hoe je bent. Vooral dat je goed genoeg bent. In dit onderzoek zul je onprettige momenten gaan tegenkomen. Wellicht komen deze op een maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag of misschien wel op zondag. Het maakt niet uit op welke dag ze komen want op iedere dag van de week ben je ook goed genoeg. Niet vergeten……vooral niet op Blue Monday!

Happy Blue Monday!

Geef een reactie