Beam me up Scotty!

THE NEXT GENERATION

Ik kijk graag naar de wereld vanuit een ruimteschip en vraag mij dan af wat ik daadwerkelijk zie.

De coronacrisis houdt ons nu meer dan een jaar in de greep en ik zie dat de wereld (de mensheid) verwoede pogingen doet om het virus te bestrijden. Meerdere landen zitten nog steeds in een Lock down en hebben strenge maatregelen die het sociale leven ontwrichten. Ik zie veel samenhorigheid en gedeelde menselijkheid. We zitten met z’n allen in hetzelfde schuitje.

Ik zie de mensheid worstelen met een realiteit die iedere dag weer verandert. Ik zie lijden. Ik zie weerstand, opstand, geweld en steeds meer tegenstellingen ontstaan. We willen geen afscheid nemen van het “oude normaal”, sociaal niet en economisch niet. We klampen krampachtig vast aan dat wat was. De realiteit is te weerbarstig en te confronterend. We durven niet te kijken naar de realiteit.

Misschien winnen we deze keer de strijd tegen het virus, en misschien ook de volgende keer. Maar lossen we onze problemen mee op? Als we goed kijken zien we de echte oorzaken en realiteit. We zien; overmatige consumptie van vlees en ander voedsel;  de longen van de aarde verdwijnen; dat we de aarde plunderen en dat we alleen maar streven naar bezittingen en geld. We zien dat marketeers en social media ons leven steeds meer bepalen. We zien meer eenzaamheid en de behoefte naar innerlijke rust.

Al jaren ben ik fan van de filosofie van Gene Roddenberry, de bedenker van Star Trek. Onlangs ben ik begonnen om ‘The Next Generation” opnieuw te bekijken en was verrast door de actualiteit van de serie. In TNG kijkt de bemanning regelmatig terug op de mensheid van toen. Zo begrijpen ze niets van het streven naar geld en bezittingen. In de samenleving van Star Trek staat het ontwikkelen van de mensheid centraal. Er is respect  voor alles dat leeft, er is geen geld en er wordt samengewerkt. Alles met één doel; ontdekken en ontwikkelen om de mensheid naar een hoger plan te tillen.

Vanuit mijn ruimteschip zie ik dus ook hoop. Wanneer we bereid zijn ons volledig over te geven aan de realiteit zijn we als mensheid tot veel in staat. Een wereld waar we voor elkaar zorgen en waar we ook zorgvuldig omgaan met moeder aarde. We noemen haar niet voor niets moeder. Ze zorgt voor ons. Misschien moeten we ook wat beter voor haar zorgen.

Een Star Trek samenleving een fictie? Vroeger werd er gelachen om de technologie van Star Trek want dat kon toch niet. Een sprekende computer, deuren die vanzelf open gingen! Om te gieren want dat kon niet. Ik nodig je uit om je te verdiepen in de filosofie van Star Trek. Daar vinden we misschien wel de oplossingen voor de problemen van nu.

Hou vol en geef je volledig over aan de realiteit. Krampachtig vasthouden kost veel energie. Overgave geeft rust.

Beam me up Scotty and engage!!

Geef een reactie