Jezelf ontmaskeren

ontmasker jezelf met mindfulness

Mindfulness een training over jezelf

Wanneer je bij mij een Mindfulness training volgt ontdek je binnen twee of drie lessen dat de training over jezelf gaat. In de training nodig ik je uit om, in een veilige omgeving, jezelf op een vriendelijke en zorgzame wijze te onderzoeken. Je onderzoekt je eigen automatische patronen (die we allemaal hebben) en de kans is groot dat je ook wordt geconfronteerd met je eigen neurotische trekjes. Dat is niet altijd even prettig maar voor het proces wel noodzakelijk. In feite ga je een proces van ontmaskering met jezelf aan. Ik vertel mijn deelnemers altijd dat daar veel moed voor nodig is.

Verslaving aan social media

Vandaag hoorde ik op Radio 1 een item dat ging over verslaafd zijn aan social media. We kennen ze allemaal wel. Mensen die de hele dag op hun telefoon kijken en geen bericht willen of kunnen missen. De telefoon lijkt vergroeid met de hand. Toen ik laatst op een middelbare school mindfulness colleges gaf vertelde de kinderen dat ze soms wel 100 berichten op een dag kregen en dat ze deze allemaal lazen. Stel je voor je dat je wat mist.

De journalist vroeg een aantal mensen op straat of zij mensen kenden die verslaafd zijn aan social media. En inderdaad, iedereen die hij sprak kende wel iemand die alleen de aandacht alleen maar bij de telefoon heeft. Er was feitelijke geen goed gesprek met deze mensen mogelijk. Ook kenden zij meer dan voldoende mensen die een afkick programma zouden moeten volgen. Ze moesten er zelfs om lachen toen ze het over deze mensen hadden. Ja, we kennen ze inderdaad allemaal wel.

Kijken naar jezelf

Opvallend genoeg was er geen één bij die eerlijk bekende verslaafd te zijn aan de telefoon. Iedereen kende vooral andere mensen die verslaafd zijn, maar zijzelf in geen geval. Nee, zij hadden er geen last van. Een paar uitspraken; “Nee hoor, als ik een geluidje hoor van een inkomend bericht dan heb ik niet de neiging om meteen te kijken. Hoogstens dat ik een beetje nieuwsgierig ben geworden”. Een andere; “Nee, als we gaan eten dan gaat de telefoon weg. Aan tafel is een telefoon verboden”. Weer een ander; “Nee, de telefoon gaat niet mee de slaapkamer in”.

Ik zit wel eens in een restaurant en zie dan mensen met elkaar eten en tegelijkertijd met hun telefoon bezig zijn. Echter, als ik af moet gaan op de mensen op de radio ben ik getuige geweest van een zeldzaam verschijnsel. Immers, zij konden het niet zijn geweest. Toevallig kom ik iedere keer in die restaurants waar ook toevallig een bijeenkomst van verslaafden aan social media is.  Luisterend naar de radio begon mij af te vragen of ik de enige zou zijn die binnen een paar seconden op zijn telefoon kijkt als er een bericht binnenkomt, ook als ik soms aan het eten ben. Moet er dan alleen voor mij een afkick programma worden samengesteld? Zo te horen heeft niemand er last van, ben ik de enige…soms….misschien.

Ontmaskeren

Wanneer je last hebt van spanningen, stress, sterke neigingen of heftige emoties is de eerste stap te onderzoeken hoe dit ontstaat, waarom je zo (sterk) reageert. Dat betekent ook dat je eerlijk tegen jezelf moet kunnen en durven te zijn. Dat je de moed hebt om je eigen neurotische trekjes te kunnen aanschouwen en te benoemen. Dat je feitelijk in staat bent om jezelf te ontmaskeren. Dat is zeker niet makkelijk maar alleen dan open je de deuren voor ontspanning. Al mijn deelnemers hebben vaak een punt bereikt dat er een urgentie is om dit proces aan te gaan. Het zijn hele moedige mensen die ik ontmoet in mijn trainingen.

Geef een reactie